Sira security guard interview questions and answers

Sira-security-guard

A security guard job in Dubai is one of the most sought-after careers for Asian and African nationals. Although there are other Gulf countries that employ private security guards from another country, candidates prefer to go to Dubai for being SIRA security guard.

SIRA is the Security Industries Regulatory Authority, a government agency that has the power to regulate private security companies and guards.

All security companies in Dubai should send their newly recruited security personnel to the SIRA Cadre Academy for training and the applicant can receive a license after completing the course and passing the exam.

The interview is most important for the security guard selection, the company representative or the HR manager is responsible to take the interview in Dubai or the candidates’ home country.

To my knowledge, in the security guard interview, only a few questioned are asked where the interviewers only want to know about the skills, experience, and Candidate’s ability to perform the security tasks in Dubai.

How to pass the SIRA guard interview?

The interview can crack by preparation, so it’s vital that you’re well prepared and ready for it. Practicing the answers to the possible interview questions helps you to be more confident for the interview. Click here to learn how to prepare it?

Sira security guard interview questions?

  1. Tell Me about yourself?

Answer: Sir I am Ranga from the western part of Nepal, I have 5 years of experience as a security guard at G4S company, and I have graduated from Tribhuwan University. There are other courses that I have taken, including basic security, first aid, and firefighting, etc.

2. What did you do in your previous job?

Answer: Sir, As a security officer, I have worked with various clients and different types of organizations. Most of the tasks I had to perform related to the safety and security of people, property, and information. My regular duties were access control, patrol, customer service, writing a notebook, and preparing for incident and accident reports.

3. Why do you want to be a security guard in Dubai?

As I know SIRA guards are more professional, they learn various skills in the training, in the other hands, there is strict private security regulation to supervise the security companies and guards. Therefore I want to have work experience in the most advanced security system in the world, like SIRA.

4. What do you know about our company?

Answer: Sir, I have researched online and asked some people who have been working for your company. I came to know that the company was founded in 1975, and now there is more than 1500 security personnel working with 500 clients across Dubai. It is one of the best companies in the UAE in the field of security.

5. If there’s a fire in the workplace, what’s your response?

Answer: If the fire is small, I would try to extinguish it by using a portable fire extinguisher. But in a major fire, I would warn the people by setting off the alarm and shouting “fire” “fire”. The most important thing for me in the fire scenes is to follow the company protocol.

6. What kind of shift do you like to work?

Answer: Sir, I’m flexible in working hours, I’ve done both day and night shifts in my previous job, which is also going to be in the future.

7. How do you deal with employees who do not comply with the company rules?

Answer: I would inform them that they have breached the company rules and warn them about the consequences. If they do again I would inform the supervisor.

8. Why do you want to go abroad for work?

Answer: Sir I want to go abroad for work, because, working overseas in a different country can get new work experience and makes us more accepting of each other differences and respect the different cultures, traditions, and beliefs.

9. What are your strengths and weakness?

Answer: Sir, I am hardworking, self-motivated, honest, and have the ability to work under any circumustances. I always love to work in a team.

Weakness: Sir I always remain sensitive and don’t trust anyone even my boss or my own college.

10. Are you able to work under pressure?

Answer: Sir, it’s one of my strengths that I can work very well under pressure. Whatever the difficulty, I can control and motivate myself to complete the challenge.

Conclusion: 

Sira security guard interview is not a tough job to crack. Just practice your own answers to the above-listed questions and learn extra knowledge from the common and specific interview questions by following links.

Comment