Housekeeping supervisor interview questions

0
218

A housekeeping supervisor is a leader of housekeeping crews in a hotel, retail establishments and other types of organizations. The housekeeping supervisor performs may duties to make sure any guest or patron has the best experience possible.

  Education and Training;

To be the housekeeping supervisor you may not require any educational degree when you work in retail, manufacturing and banking establishments. But when it comes to the hospitality sector some hotel industries prefer the candidates if they have a diploma certificate in hotel management or vocational training for hotel management.

Is Experienced require for this position? 

The past experience of cleaning job is essential for this position. Because housekeeping crews use various type of chemical, machine and the different types of cleaning procedure depending on their site and building.

Without knowing the above no one can except performing the cleaning supervisory job as the way the client expects. Despite that, a fresh candidate who has educational qualification on hotel management or has training about it can be selected for the position.

Although many people think the housekeeping supervisor interview is a simple process the unexpected questions may ask to test your ability and professionality. Consequently, it is important for you to prepare the potential question and knowing the way of answering those to carter the interview.

Here are the most common interview question with sample answers;

  1. Tell me about yourself?

Answer:- Sir I am Rohan from the western part of India. I have done the 6-months hotel management vocational training from Shreeram hotel management institute in Delhi. Regarding my education qualification, I have passed school leaving in 2015.

2. What is your the level of experience for this position?

Answer:- Although I have worked only 2yrs as a housekeeping supervisor in the Hilton hotel India. Before that, I had been working as a housekeeping crew more than 5yrs.

3. What makes you choose this field? 

Answer:- Sir, I have been working housekeeping sector since 7yrs. I love this job because I am a professional in it. In addition, it’s the part of the hospitality where we serve the guest and make them happy.

4. If the guest complains about his room has not been cleaned for 2 days?

Answer:- Firstly, each and every day I make sure every room are cleaned according to hotel procedure and request of the guest. I believe these types of thing would not happen in my workplace.

If that happened I would apologize for it, and make it clean. In addition, I would investigate the facts behind it.

5. What would you do when your subordinate didn’t perform their job?

Answer:- I would remind my subordinate that he is responsible for doing the assigned tasks. If he has any issue or problem definitely I listen to and try to resolve as possible. If he doing deliberately, and found the same thing, again and again, my action is clear documents his behaviors and issue the written warning after consulting the manager.

6. What is your reaction when your manager did wrong?

Answer:- If my manager actions are more serious or even illegal I would raise my concern at the right time then report the incident to HR. Other wrong things such as on making the best decision, I tell him respectfully, tactfully, appropriately, and in a timely manner, even I acknowledged my manager has the right to make the final decision.

7. What are the chemicals and machines are used in housekeeping?

Answer:-every place/ hotel has its own chemicals and machine for the housekeeping. It is important to train the housekeeping worker including myself about all types of chemical and machine to use. It is part of the OH&S (occupational health and safety) procedure to do so.

“If you have experienced in the past regarding the cleaning job you may know the specific chemical and machine to dispense them out. Telling that also ok”.

8. For hotels, which room should be cleaned in 18-22 minutes?

Answer: – I am not sure any room would take exact 18-22 minutes for cleaning. The consumption of time depends on how much the room is dirty and messy. If the room is not dirty it can take 15 minutes and much dirty room can take longer than 30 minutes. Generally, the occupants guest room doesn’t contain much dirt can be done within that time frame.

9. What are the types of floors or marbles you know?

Answer:- The marbles come with a variety of color and quality but most uses marbles are;

  • Carrara Marble,
  • Statuary Marble,
  • Calacatta Marble,
  • Emperador Marble,
  • Crema Marfil Marble

as the same way the floor also design using various material and on the variety of their size. The floor designing that I am familiar with;

  • Cork Flooring,
  • Laminate Flooring,
  • Linoleum Flooring,
  • Stone Flooring,
  • Tile Flooring,
  • Vinyl Flooring,
  • Wood Flooring

“Know yourself in detail about the above marbles and flooring there are a ton of contents online”. 

10. What are the measurements of linen you know?

Answer:– I am not sure about measurements of linens but I know that the dirty linen should be removed from the room and bring to the laundry room.

11. What types of spotters do you use for removing stains on carpets?

Answer: – some all-purpose cleaner will get stains out

12. Do you know what are the duties of the housekeeping supervisor?

Answer:- Supervise all cleaning personnel activities to ensure the stander cleaning services is delivered. Assigned duty, request cleaning instruments, inspect work and investigate complaints regarding the housekeeping job.

13. If your subordinate found a purse full of cash your action?

Answer:- First I would appreciate my staff that he inform me contrary hiding it. Then I would inform the security personnel or loss and prevention officer regarding the matter and submit the purse to them.

14. What is an important thing, the cleaning staff should know in their job?
Answer:- The cleaning staff must be aware of Health and Safety policies and procedures.
15. How does the housekeeping help to prevent an emergency?

Answer:– The poor housekeeping can be the caused of the fire and cause of injury. Housekeeping workers play a role in preventing workplace accident by reporting the maintenance problem in the building and finding safety hazards etc.

In conclusion:-

These above questions are related to the housekeeping work and most of them may be asked in housekeeping supervisor interview. There are other common interviews questions which I have not included above are;

  1. What are your strengths and weakness?
  2. Why do you leave the current job?
  3. Why do we hire you?
  4. what is your goal in future with us.
  5. what do you know about our company?

For successfully charting yourself in the housekeeping supervisor interview, you should practise your own answers of the above questions. The most common interview questions that I have provided also important for your interview, therefore, try to give your own answers to those questions too.

You may interest in except housekeeping supervisor interview?
SEARCH HERE
Hello, everyone, I am Ranga Singh the founder of closecareer.com. For the past 17yrs, I worked in aboard. Now, I have been researching the job market, especially in the Gulf region. The main purpose of the website is to give information, advice, and guidance to the people about the job, education visa and travel. I want to support young people for a happy and successful career.

Comment